Raad & Mulder BV
  • Doorstart
  • Bedrijfsfinanciering
  • Faillissement Afwenden
telefoon

DAGBOEK

Benieuwd hoe mijn dag er uitziet? Lees mijn dagboek. Met voorbeelden uit de praktijk. Deze dag stond in het teken van de kredietbeoordelaar en van schuldsanering:
8.30 uur:
Goed half negen. eerst maar even de kredietbeoordelaar voor M gebeld. Hij gaat vandaag beslissen, dus ik wil er vroeg bij zijn. Hij is er nog niet. Zo meteen nog even bellen. Achtergrond: M is een jonge ondernemer. Hij heeft een staalconstructiebedrijf en wil uitbreiden. en daarvoor is krediet nodig. Ik heb gebeld met de gemeente Dordrecht. Ik denk dat die het krediet wel gaat verstrekken.
8.35 uur:
even een mailtje naar H. Over de belastingdienst en de bank die de financiering heeft opgezegd. Dat wordt advocatenwerk heb ik al gezegd. en ik weet wel hoe. We gaan de rechtbank verzoeken de bank aan haar zorgplicht en de overeenkomst te houden. Achtergrond: er is een beslag op het pand van de fiscus. en de fiscus had de eerste hypotheekhouder gevraagd om te veilen. Nu was ik met de fiscus al zo ver dat ze dat (dwingende) verzoek introkken. Dan is het niet de bedoeling dat de bank toch doorgaat. Nou ja bank, de verzekeringsmaatschappij. en de rest van de problematiek met de fiscus? Volgende week naar de directeur voor een hoorzitting want ik heb gevraagd om gehoord te worden.
8.40 uur:
B even gebeld. Zijn vrouw wil weten hoe het gaat lopen nu de bank een rechtszaak aanspant. Ik heb haar uitgelegd dat we de zitting gaan verliezen. Dus we schakelen geen advocaat in, dat is zonde van het geld. Maar daarna heb ik wel een oplossing. Moet je nagaan. B heeft een fabriek en is nu net 65. Hij was in staat van faillissement. Niet hij, maar zijn BV. Vorige week is hij een nieuwe fabriek gestart. Op zijn leeftijd. en die bank, die wil nog een borgstelling terug. Natuurlijk...
8.45 uur:
N belt. Zijn huis is verkocht. De VOF is be-eindigd. We gaan nu een schuldsanering opzetten van de overwaarde wegens bedrijfsbeindiging.
9.00 uur:
Stratus, althans het incassobureau van de kredietverzekeringsmaatschappij, even gebeld. Ik stel voor dat we tegen de 30e met een voorstel komen. Dat moet dan wel kunnen.
9.05 uur:
een korte sms naar A en alweer het incassobureau van dezelfde bank. Achtergrond: We betalen een heel kleine achterstand en de BKR wordt als hersteld opgegeven. en dan mag het gewone kantoor mijn voorstellen bestuderen. Het verdere voorstel doet de notaris, zo heb ik gezegd. We willen een stukje royement. Maar het taxatierapport is nog goed qua executiewaarde en kredietverlening. Ik zorg voor de bijlagen voor de notaris.
9.10 uur:
even de bank gecheckt. Aha, e heeft betaald. Voor mijn werkzaamheden voor de doorstart en dus de onderhandeling met de curator. Dat ging snel. Na het faillissement van de BV was dat binnen enkele dagen geregeld.
9.15 uur:
Van Grolsch mocht de advocaat voor klant F rechtstreeks factureren naar Grolsch. Ik zie een kopie binnenkomen. Dat lijkt redelijk. F heeft horeca. Nogal veel. en wat problemen. Maar Grolsch gaat hem dus helpen. Heel goed!
9.20 uur:
even wat administratie voor mezelf.
9.30 uur:

Gebeld naar de leverancier van F. Ze trekken de factuur in.
9.35 uur:
een email van M. Hij accepteert mijn offerte voor de financiering en de begeleiding daartoe.
9.40 uur:
e belt. Zomaar, lijkt het. Hoe het gaat.
9.45 uur:
Wat koffie, oke, kost ook tijd.
9.50 uur:
J belt weer. Ik heb, zo kan ik zeggen, de conclusie van antwoord al bij de rechtbank liggen. Volgende week horen we wat. De eiser zal wel een repliek mogen uitbrengen, lijkt mij.
9.55 uur:
N belt om te vragen hoe de journaalposten er nu uitzien.

10.00 uur:
Bank X belt voor J. Dat is ING of ABN-AMRO of de Rabobank of Fortis. Dat zeg ik hier niet. De bank zal de client in de gelegenheid stellen om een aanvullend krediet te verwerven. J heeft een fabriek. De bank wilde de financiering opzeggen. Normaliter ben ik voor 30 tot 40% met de fiscus bezig. Maar sinds het crisisoverleg vooral met banken, geloof ik.

10.05 uur:
De kredietbeoordelaar van M nog even gebeld. Hij is er nu. Ik spreek af dat we nog wat aanvullende stukken zenden per mail.
10.10 uur:
Ik bel J even om te melden dat bank X gebeld heeft.
10.15 uur:
De advocaat van bank X belt. Heel jolig. Of we tot zaken kunnen komen? Nee, zeg ik. De post is betwist en we gaan in eigen beheer de BV liquideren en opheffen.
10.20 uur:
een binnenkomend mailtje van W. Die meldde zich een poosje geleden. Ze was eigenlijk al failliet. Voor de tweede keer. en meteen daarna getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden. Dus nu ligt manlief met zijn huis onder vuur bij de curator. en W wil van haar man af. Manlief moet toch voor onderdak kunnen zorgen? Dat is wat je noemt een Femme Fatale. In een half jaar vrouwloos en berooid. Dus ook voor man proberen een homologatie te doen en proberen het faillissement van zijn vrouw op te heffen. Dat kan gelukkig buiten de curator om. Ik heb de curator al wel gemaild. Dan weet ze er alvast van af. Zal ze wel goed vinden, lijkt me. Voor haar is dat geen slechte deal.
10.25 uur:
een mailtje van de advocaat van F. Meteen even doorgezonden naar F en dus meteen klaar.
10.30 uur:
Oei. een mail van C. Bank X gaat eUR 700.000,00 incasseren. Dus C maar even gebeld. In dit stadium kan er niet zo veel gebeuren, dus we wachten rustig af. en hij moet zich geen zorgen maken want zijn huis is veilig. Achtergrond: C is helemaal de mist in gegaan toen zijn compagnon de bankrekening begon te plunderen. Dus hier vooral proberen de schade te beperken.
10.35 uur:
N belt over de brief die naar de crediteuren is gezonden.
10.40 uur:
Nu even een mail naar J met het concept van de brief die voor hem weg gaat.
10.45 uur:
Het is alweer tien uur:
geweest. A even gebeld, wat mailtjes, Rob gebeld van de brouwerij van F en alvast een restaurant gereserveerd om te vergaderen.
10.50 uur:
en voor V even de voorafgaande journaalposten op een rij gezet voor de fiscus.
10.55 uur:
e even gebeld. en alle brieven nagekeken die naar de deurwaarders en zo gaan.

11.00 uur:
Aha, dit is T. een oude klant. Hij belt om een nieuwe door te geven. een relatie van hem zit in de problemen. Bank X wil er tussenuit en een half miljoen laten zitten. Dus er is voor zijn relatie een nieuwe financiering nodig.
11.05 uur:
Belletje naar V.
11.10 uur:
Inkomende mail van W.
11.15 uur:
even overleg met B en een mail ter bevestiging.
11.20 uur:
M even gebeld in verband met een inkomende mail voor hem en de mail doorgezonden.
11.25 uur:
Inzake V even daar naartoe, is gelukkig om de hoek. en een mail naar de advocaat van V.
11.30 uur:
e belde.
11.35 uur:
B belde.
11.40 uur:
een mail naar J in verband met het advocatenkantoor dat faillissement wilde aanvragen. Ik heb hen gezegd dat we een schuldensanering gaan uitvoeren.
11.45 uur:
een inkomende betaling op de Stichting Derdengelden, zo verneem ik.
11.50 uur:
en de leverancier van F wil graag even een overzicht over de sanering per mail.
11.55 uur:
De bank van V mailt. Ze willen er toch van af. Naar de advocaat dus.
12.00 uur:
J gebeld en twee keer zijn bank, maar de contactpersoon is niet op zijn plek. Mijn financieringsspecialist gebeld. Of hij er even naartoe kan.
12.05 uur:
Weer wat inkomende mail voor M en het IMK gebeld.
12.10 uur:
W belt. Ik heb een homologatie van akkoord voorgesteld, een dwangakkoord bij de rechter dus.
12.15 uur:
even het dossier van A doornemen en een afspraak plannen.
12.20 uur:
B belt weer. Of dat kan met die financiering?', vraagt hij.
12.25 uur:
Voor D even het dossier bekeken.
12.30 uur:
N belt.
12.35 uur:
Voor T gaan we de BV vereffenen. Dat ben ik met de fiscus overeengekomen in een vaststellingsovereenkomst. Dus even het dossier nakijken.
12.40 uur:
Voor V even het dossier op orde gemaakt.
12.45 uur:
en voor W ook.
12.50 uur:
en voor L hetzelfde, plus een mailtje naar L.
12.55 uur:
Idem voor B, plus een mailtje.
13.00 uur:
Voor J komt een brief binnen van de rechtbank. en de taxaties even beoordeeld.
13.05 uur:
De bank van J stuurt een fax.
13.10 uur:
e komt even langs gewipt. Dat kan, hij zit in de buurt.
13.15 uur:
Voor B even het incassobureau van de ING gebeld. De voormalige Postbank. en er had iemand voor hem gebeld. Wie zou dat zijn? Ik bel wel even, beloof ik. Het was Graydon voor kredietinformatie. Niet belangrijk dus.
13.20 uur:
Zo. Dat was de ochtend. Nu eerst even eten en dan de auto in.